A két legismertebb és legelterjedtebb kávéfajta az Arabica és a Robuszta.
Persze mindkét fajtának léteznek alfajtái is, de ez a rövid kis összefoglaló e két kávéfajtáról szól.
Az Arabica szemes kávé kevesebb koffeint és savat tartalmaz, mint a Robuszta. Valamint aromájában és ízében is finomabb társánál. A drágább, minőségi kávéfajták közé sorolható.
A Robuszta szemes kávé olcsóbb, mint az Arabica, mivel kesernyés íze miatt alacsonyabb rendűnek tekintik annál.
Az áruházakban megtalálható olcsóbb kávék döntő többségükben Robuszta cserjén termett kábébabokból készülnek.
A kávécserjék között is felfedezhetők különbségek: míg az Arabica kávé cserjéje igényesebb és érzékenyebb az időjárásra, a Robuszta cserjéje igénytelenebb fajta és alacsonyabb magasságon is megterem.